in de Morvan

  

Lormes is een klein stadje van 1267 inwoners op 420 meter hoogte gelegen in het gebergte van de Morvan in het centrum van Frankrijk, in de Bourgondië - Franche-Comté streek, departement Nièvre.

De bedoeling van deze site is jullie dit stadje waar ik zoveel van hou voor te stellen. Dit is geen officiele site van de stad Lormes.

Wandeling in Lormes

Bij het toekomen in Lormes ziet je onmiddellijk de kerk. Die staat aan de bovenkant van de stad en werd gebouwd ongeveer een eeuw geleden in neo-romaanse stijl. Wat lager vind je de Wandelingen (Promenades) die ook "Cours du 11 novembre" genoemd worden. Het is een grote plaats met lindebomen beplant en waar het gedenkenis monument staat.

Als je van de autostrade komt, gaat je Lormes binnen langs de Route d’Avallon, een brede laan die je lijd tot de Grand’rue en het centrum van de stad. De plaats François Mitterand is het economisch gedeelte van de stad waar je een maal per week kan markten. Je vind daar ook het Stadhuis en vele winkels.

In de wijk van het Vieux Château (oud kasteel) vind je eveneens een kleine kapel, de kapel van het Oud Kasteel. Dit is het oudste monument van de stad.

Als je verder gaat naar Château-Chinon kom je aan de Vijver van Goulot. Vele toeristen verblijven bij dit prachtig waterplan. Het is ook het symbool van de stad juist nabij de gemeentelijke camping. Het ontvangsthuis was vroeger het station van de kleine spoorweg die liep van Corbigny tot Saulieu voor de laatste wereldoorlog.

Geschiedenis

Lormes was gekend sedert de Middeleeuwen onder de latijnse naam van Ulmus. Dit betekent "olm" naar aanwijzing van de bomen die langs de Wandelingen stonden. In die tijd waren er twee kastelen, de ene was afhankelijk van Nevers en de andere van Château-Chinon. In 1591 waren de Dames van Lormes de verdedigsters van de stad tegen de soldaten van Clamecy.

Talrijke inwoners sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de laatste oorlog werd er een MaquisMaquis : een weerstandsgroep opgericht om het duitse leger te bestrijden. Op 12 juni 1944 werd er aangevallen op het stadsplein en er vielen acht doden.

De Maréchal Vauban is nabij Lormes geboren en leefde tijdens het rijk van Louis XIV. Hij heeft zowat drie honderd stadsversterkingen verbouwd en verwerkte ook het kasteel van Bazoches. De gekende schilder Camille Corot verbleef meermaal in Lormes op het einde van de 19de eeuw. De schrijver Henri Bachelin en de minister Daniel Vaillant werden geboren in Lormes." onMouseOver="status='Ecrivez-moi !'; return true" onMouseOut=status=''; return true">